Orzechy włoskie spowalniają wzrost guzów prostaty

27 stycznia 2012, 06:45

Myszy genetycznie zmodyfikowane w taki sposób, by wystąpił u nich rak gruczołu krokowego, mają mniejsze guzy, jeśli w ich diecie znajdują się orzechy włoskie (British Journal of Nutrition).



Przeciwutleniacze i aminokwasy wspomagają leczenie chorób psychicznych u młodych ludzi

22 marca 2018, 11:32

Przeciwutleniacze i aminokwasy mogą wspomóc leczenie młodych osób na wczesnych etapach chorób psychicznych.


Czerwone mięso dla dobrego nastroju?

21 marca 2012, 10:36

Jeśli kobiety jedzą mniej czerwonego mięsa, niż zalecają normy, częściej diagnozuje się u nich zaburzenia depresyjne i lękowe (Psychotherapy Psychosomatics).


Tłuste ryby zmniejszają objawy astmy u dzieci

5 listopada 2018, 14:47

Jedzenie tłustych ryb, takich jak łosoś, pstrąg czy sardynki, zmniejsza objawy astmy u dzieci.


Dietetyczny tandem na urazy rdzenia

27 czerwca 2012, 11:18

Kwas dokozaheksaenowy (DHA), wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3, i kurkumina, składnik przyprawy curry, pomagają zachować zdolność chodzenia po mikrourazach rdzenia kręgowego. Eksperymenty prowadzono na szczurach, które stanowiły model mielopatii szyjnej.


Lipid produkowany przez brunatną tkankę tłuszczową pomaga obniżyć poziom cukru we krwi

1 października 2019, 10:00

Międzynarodowy zespół naukowców odkrył, że 12-HEPE, lipid produkowany przez brunatną tkankę tłuszczową (BAT) w odpowiedzi na zimno, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Uzyskane wyniki mogą utorować drogę nowym lekom na cukrzycę.


Oliwa

Mózg nieświadomy otyłości ciała

7 marca 2007, 13:23

W eksperymentach na myszach wykazano, że dieta wysokotłuszczowa „znieczula” mózg na działanie hormonów hamujących apetyt. W ten sposób mózg staje się nieświadom otyłości ciała.


Zimą tyjemy, bo jest za mało słońca?

12 stycznia 2018, 11:27

Odkryto kolejny powód, poza produkcją witaminy D, by korzystać ze słońca. Naukowcy z Uniwersytetu Alberty zauważyli, że pod wpływem świata niebieskiego kurczą się zlokalizowane pod skórą komórki tłuszczowe.


Otyłość to skutek infekcji wirusowej?

20 września 2010, 10:18

Czy otyłość może mieć coś wspólnego z zakażeniem wirusowym? Wg naukowców ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego, jak najbardziej tak. Odkryli oni, że dzieci wystawione na kontakt ze pewnym szczepem adenowirusa są otyłe dużo częściej od swoich rówieśników (Pediatrics).


Dieta wątrobowa – z czym się to je

2 sierpnia 2022, 17:27

Wątroba ma do odegrania kilka niezwykle ważnych ról. Pomaga w zwalczaniu infekcji i chorób, oczyszcza organizm z toksyn i leków, bierze udział w procesach trawiennych, przechowuje zapasy energii i uwalnia je, gdy potrzebujemy szybkiego do nich dostępu, np. podczas ćwiczeń. Mimo, że ma spore możliwości regeneracji, nie jest niezniszczalna. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFDL) dotyka już nawet 25% Polaków, jest coraz większym problemem na całym świecie i można o niej mówić jak o chorobie cywilizacyjnej.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy